Afrika museum | Met mijn moeder op pad

Vandaag neem ik jullie mee naar het Afrika Museum in Berg & Dal (bij Nijmegen) waar ik 21 mei naar toe ben gegaan met mijn moeder. Ik zag dat er een speciale opening was met een tentoonstelling over veren. Ik hou van veren, je ziet het ook in mijn header en toch ben ik er allergisch voor.
Trek je wandelschoenen aan en ga mee op pad.

(Foto-blog)

Op zondagochtend haalde ik mijn moeder op met de vriendin van mijn jongste zoon, die bracht ik naar het station in Nijmegen, moest toch die kant op.
En zo was de trip naar Nijmegen lekker gezellig.

Aangekomen in Nijmegen moest ik weer even diep nadenken hoe ik naar Berg en Dal kon rijden, gelukkig wist ik nog e.e.a en via de Radboud, Groesbeekseweg, rotonde met spitse punt (ja die had ik nog in mijn geheugen opgeslagen… ik heb in die buurt gewoond en een vriendje gehad) kwamen we rond elf uur aan.

Gratis entree!

Dat weekend was het gratis entree op vertoon van een veer. En ik heb altijd veren bij mij dus dat kwam goed uit. Mijn moeder heeft een museum jaarkaart en kon gratis naar binnen.

We gingen maar gelijk binnen starten met zaal 1 en liepen lang allemaal kunstige voorwerpen. Gemaakt van gebruikte materialen.

Vooral dit laatste item trok erg mijn aandacht. En door de kleuren en het gebruik van een schop die als gitaar fungeerde was ik erg onder de indruk.

Veren en nog eens veren

Afrika-museum-bezoek-werel-veren-tentoonstelling-nijmegen-blogpost-yustsome-lifestyle-5

 

“Wereld Vol Veren geeft een mooi voorbeeld van de geschiedenis van de betekenis van veren in diverse culturen. Een mooie brug tussen kennis en begrip van onze geschiedenis….”

SPECTACULAIRE COLLECTIE

Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten en als onderdeel van accessoires. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en volken van Papoea-Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er iconisch door geworden. In de tentoonstelling WERELD VOL VEREN wordt de bijzondere verencollectie afgewisseld met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, talrijke verhalen en interessante feiten.

VEREN IN HAUTE COUTURE VAN TOEN EN NU

Modeliefhebbers kunnen vanaf dit jaar hun hart ophalen bij de gevederde jurken van topcouturiers zoals Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler en Pierre Antoine Vettorello.

Herfstcouture 2015 | Jean Paul Gaultier | Inspiratie Franse Bretagne

Op de foto hierboven een close-up van de jurk die op de foto met het masker als achtergrond te zien is tijdens de show van Jean Paul Gaultier.

Peep-show… (je kon door gaatjes kijken en daar werden korte filmpjes afgespeeld) in de showbizz werden vroeger veel veren gebruikt. Het was destijds duurder dan goud. Vrouwen droegen veel veren, het was een status symbool. Je zag destijds ook veel accessoires waarin veren verwerkt werden.

Ook onze eigen koningin van weleer Wilhelmina had een zwak voor veren en ze droeg vaak deze waaier bij haar.

Fashion

Natuurlijk kwam ik niet voor niets naar deze tentoonstelling… er zou een item van niemand minder dan Thierry Mugler aanwezig zijn en als je dan fan bent… dan ga je er mee op de foto. Jammer dat ik hem niet aan mocht 🙂

Ik laat bewust niet meer zien, anders is de fun eraf… wil je zelf nog een keer gaan kijken! De foto’s zijn niet zo mooi, het was er donker en ik had mijn oude camera bij, bang dat ik de nieuwe zou verliezen of zo…

Culturen

Naast deze tentoonstelling kun je waar het Afrika Museum om bekend staat heel veel cultuur snuiven.
En ik ben hier als kind al eens geweest en bleef mij altijd 1 beeldje herinneren. Ik vertelde mijn moeder het en ook hoe het interieur er destijds uitzag. Ja dat is soms een voordeel van een fotografisch geheugen.

En dit is hem dan… precies zo als ik het mij kan herinneren! Ik was er denk ik bang voor, of had weer iets gelezen over dat het behekst was of zo… als meisje was ik daar nogal snel van onder de indruk!

Er zijn allerlei manieren om je tegen gevaren te beschermen. Een helm ​op tijdens het fietsen, een speciaal steentje in je zak of je gelukssokken aan tijdens een belangrijke wedstrijd. Is het bijgeloof of helpt het echt? Veel van deze gebruiken zie je ook in Afrika, bijvoorbeeld in de vorm van een amulet of een spijkerbeeld.

[ezcol_1half][/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]

Kijk, dit vonden mijn moeder nou leuk, ik ben opgegroeid met de spreekwoorden wijsheid van ons moeder. En deze deksel wil ik graag voor iedere vrouw, of wil je liever een andere?

Verder kun je buiten nog winkeltjes bezoeken en een mooie wandeling maken (ook erg leuk voor kinderen om die huisjes te bezoeken) door de dorpjes.
Het was heerlijk weer, niet druk en ik heb weer eens genoten om met mijn moeder op pad te gaan.

Bij het souvenir winkeltje kocht ik veren tattoes, een klein bordje in mijn kleur met een veertje. En natuurlijk een aanzichtkaart en magneet van de jurk! Woehaaaa deze fan is weer helemaal tevreden naar huis gegaan!

Onderweg zijn we nog even gestopt bij de Plasmolen bij het haventje en hebben daar een salade gegeten. En via de toeristische route weer naar Brabant!

Ik hoop dat je deze Foto-Blog (ik krijg Pl….) niet uit mijn mondje, leuk vond en dat je wellicht weer een leuke tip erbij hebt om in de vakantie eens een bezoekje te brengen aan dit leuke en leerzame museum!

Bron: enkele teksten en foto’s komen van het Afrika Museum!

Ik sluit af met een veertje!

 

Like
    chucky1012
    6 Jun 2017
    7:09am

    Zo mooi en erg interessant!

Laat een reactie achter!