healthy, food, dieet, afvallen, tips, gezond, keto, afval, schema, personal, trainer, yustsome

Afvallen… welk dieet is het beste?

Iedereen heeft wel eens gedacht dat het tijd werd voor een dieet. Dan ga je online kijken en zie je zoveel tips en tricks en zoveel soorten diëten staan dat het je wazig voor de ogen wordt.
Ik snap dat dames (en heren) want ook ik heb er al jaren van uitproberen en aankomen en afvallen opzitten. De laatste tijd ben ik gelukkig weer aan het afvallen (3 kilo) en merk ik dat de overgang ten einde is.

Welk dieet is het beste? 

Op die vraag ga ik je hier helemaal geen antwoord op geven! Flauw hè? Nee, ik ben geen geleerde hierin en ik wil ook niet ergens straks aan vastgepind worden net als de andere Sonja die een heel imperium op leugens gebaseerd had. 

Elk dieet is in principe het beste, mits jouw lichaam er goed op reageert en dat je er consequent mee aan de slag gaat. En dan heb ik het nog niet over lichaamsbeweging gehad. Sorry, maar dat hoort er op onze leeftijd (50 plus) ook bij om die slappe kipfilets weer strak te krijgen! 

In de overgang 

In de overgang merkte ik dat het afvallen helemaal niet meer lukte! Zelfs met de hulp van een Personal Trainer gingen er heel moeizaam wat kilo’s af. Een jaar daarvoor kon ik nog een 16% vetpercentage halen en een jaar later nog geen 20%. De fase in je leven bepaald dus ook of een dieet succesvol is of niet. 

Waar val je dan wel van af? 

Afvallen is een goede combinatie tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Het moet in balans zijn. Zo is een Keto dieet schema gericht op eiwitten en vetten en ga je verder in op de macro’s en voedingswaarden zonder de koolhydraten zoals suikers. 
Bij een Personal Trainer krijg je ook een schema, echter daar eet en train je om je lichaam meer te shapen. 
Voor mij werkt het goed om een balans te vinden en de suikers zoveel mogelijk te vermijden. 
Ik eet dan ook regelmatig veel eiwitten, zoals eieren en kip. Genoeg groente en probeer niet te veel ongezonde koolhydraten tot mij te nemen. Ik kook vaak rijst en pasta en combineer dit met zoete aardappelen.  
Ik ben nu bezig om de koolhydraten te verminderen en zo naar een Keto-achtig dieet te gaan. Helemaal volledig Keto is mij nog niet gelukt. Maar aangezien mijn zoon binnenkort met bodybuilding wedstrijden mee gaat doen, passen we het wel steeds meer toe en eten wat goed voelt. 

healthy, food, dieet, afvallen, tips, gezond, keto, afval, schema, personal, trainer, yustsome
Photo by Brooke Lark on Unsplash
healthy, food, dieet, afvallen, tips, gezond, keto, afval, schema, personal, trainer, yustsome
Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Valkuilen 

Als je aan een dieet begint let dan goed op je valkuilen. Ben je iemand die in stress grijpt naar zoetigheid of eenmaal klaar met je dieet en denkt nu kan ik weer los? Let dan op! Het meest voorkomende probleem bij afvallen is dat je lichaam reageert als een spons. 
Met diëten knijp je de spons uit. Zodra je weer in een oud patroon vervalt zuigt de spons zich weer vol. Ons lichaam denkt dat we extra moeten opslaan, omdat het afvallen als een soort van alarm was. Als je weer terug wilt naar een voor jou normaal patroon, doe dat dan ook in stapjes en voeg langzaam dingen toe. Hou jezelf ook dan qua gewicht goed in de gaten. Een pondje eraan is sneller weg te werken dan die 10 kilo die je dacht kwijt te zijn. 

Tip!

Een dieet is persoonlijk, kom je er zelf niet uit, probeer dan altijd hulp van een deskundige in te schakelen! 
Like

Laat een reactie achter!