Morphe, groen, natural, khaki, calling, 9K, eyeshadow, palette, mua, 50 plus, beautysome, yustsome, make-up, lipgloss, rood, sonja, bolleman, 7

De geschiedenis van Make-up bij vrouwen

Het is nu al een aantal jaar dat ik over make-up producten schrijf, omdat ik dat heel erg leuk vindt natuurlijk, maar ook omdat het je als vrouw zijnde een stuk mooier maakt.
In de geschiedenis heeft make-up een hele weg afgelegd en hadden wij een aantal jaar terug, ik spreek over mijn tijd als jonge meid, nog niet zoveel keuze… tegenwoordig kun je alles kopen wat je maar kunt bedenken.

Geschiedenis van make-up

Het gebruik van Make-up is begonnen al heel vroeg in onze geschiedenis der mensheid. We scrollen even terug naar de oude Egyptenaren.
Koningin Nefretete gebruikte al diverse beauty rituelen zoals het baden in ezelinnen melk met honing. Maar ook staan de Egyptische mannen en vrouwen bekend om hun mooie ooglooks met een dikke eyeliner.

geschiedenis, make-up, mona-lisa, nefrete, blisso, webshop, dames, blog, yustsome, beautysome, beauty,1

Destijds werd er kool op basis van lood gebruikt voor deze zwarte ooglook, dat het niet zo gezond was, wist men toen niet. Gelukkig  behandelden de kolen wel alvorens ze te gebruiken!

Ook de Romeinse dames wisten wel hoe ze make-up konden gebruiken en er zijn schrijfsels terug gevonden dat er ook kool gebruikt werd om donkere ogen te creëren. Ook rouge, vaak gemaakt van sappen uit bladeren van de roos waren niet vreemd om een gezonde blos te maken.

Zondige dames

In de Middeleeuwen werd het gebruik van make-up gezien als zondigen, hoe puurder, hoe beter de vrouw. De vrouwen die dan wel make-up droegen waren vaak prostituees en dames die in een toneelstuk speelden.

Ook zag men destijds al in dat make-up niet goed voor je gezicht was en daarom is het een hele tijd stil geweest omtrent het dragen van make-up. We zien dan ook in illustraties van de Middeleeuwen terug dat de vrouw heel sober was.

Terug van weggeweest

Gelukkig zagen ze in de Renaissance in dat je ook op een verantwoorde manier make-up kon dragen en werden er vooral door de elite kringen er flink op los gepoederd. Want… hoe witter je gezicht, hoe rijker je zou zijn. Dit komt doordat arbeiders natuurlijk veel op het land werkten en zo door de zon hun huid kleurden. Een elite heer of dame werkte niet en daarom was hij of zij zo bleek.

geschiedenis, make-up, mona-lisa, nefrete, blisso, webshop, dames, blog, yustsome, beautysome, beauty,1

Hier heb ik Mona Lisa een kleine make-up look gegeven. Je ziet dat zij er dan al weer heel anders uitgezien zou hebben.

Nog niet de hele wereld was het eens met die rare Fransen, want men keek hen nogal raar aan, echter steeds meer begonnen vrouwen de lippen te kleuren. Gekleurde lippen gaf een teken af van gezond zijn, evenals een mooie blos op je wangen.

In Engeland daarentegen was men nog niet zo overtuigd van het opdirken van de dames en besloot zelfs koningin Victoria dat dit erg ongepast zou zijn.

Wanneer werd make-up dan toch geaccepteerd?

Pas in de late jaren 30, dat is eigenlijk gezien de geschiedenis nog niet zo lang geleden, werd make-up steeds meer geaccepteerd om te dragen.
De eerste mascara werd uitgevonden door de grondlegger van een heel bekend merk… namenlijk Maybeline (de eerste mascara werd Mabel genoemd).

geschiedenis, make-up, mona-lisa, nefrete, blisso, webshop, dames, blog, yustsome, beautysome, beauty,1

Photo by freestocks on Unsplash

Net zoals wij nu onze social Media hebben, hadden ze in vroegere jaren alleen de televisie (ook nog eens zwart wit) en daar werden door sterren als Brigitte Bardot, Marylin Monroe en Sophia Loren natuurlijk make-up gebruikt. Ook hier was de eye-liner natuurlijk favoriet en de beroemde rode lippenstift. Deze kleur rood zag er op zwart wit films natuurlijk heel anders uit, maar de reclame posters van diverse films werden wel in kleur afgedrukt. Meisjes zwijmelden bij hun idolen en al snel werd het gebruik van make-up steeds meer getolereerd.

Like
    Tessa
    6 Oct 2021
    10:07am

    Leuk he de geschiedenis van make up

Laat een reactie achter!