De vrijheid van het motor rijden

Ik zie ze wel eens voorbij rijden, de mannen die op zaterdag en zondag hun pak inruilen voor een stoere jas en dito broek met mooie biker laarzen om de vrijheid van de weg te pakken.

Ik was vroeger ook lid van een motor club, nou ja… mijn toenmalige vriend dan. In het weekend gingen we met zijn allen motor rijden en konden de tripjes een flinke afstand zijn.

Cola drinken in Valkenburg

Een van die tripjes kan ik mij nog goed herinneren, cola drinken in Valkenburg om daarna weer ‘het stalen ros’ te pakken en huiswaarts te keren.

Het voelde achterop de motor super chill aan en ik genoot van de vrijheid van het motor rijden.

Niet veel later besloot ik om ook mijn rijbewijs te gaan halen, want dit wilde ik ook vaker ervaren.

motor, kleding, rijbewijs, tips, motorkleding, motorlaarzen, ervaring, delen, yustsome, advertorial, motor rijden, vrijheid
Photo by Kat Sazonova on Unsplash

Motor rijden, het rijbewijs halen

Wat heb je nodig om je motor rijbewijs te gaan halen? Je kunt gewoon in je spijkerbroek en dikke jas op die motor stappen, maar zelf besloot ik om het meteen goed te doen.

Ten eerste zorg voor goede motorkleding, het kan je een hoop ellende voorkomen.
Met een val ben jij stukken beter beschermd dan met je trainingsbroek of jeans op die motor. Denk ook aan de knalpijp die op je been kan komen, de brandwond is geen pretje!

Destijds koos ik voor een motor-overall, echter ik kan je aanraden als je trips gaat maken dat die niet zo heel handig zijn als je vaak naar de wc moet.
Zelf zou ik voor een volgende keer kiezen voor een losse jas en broek.

motor, kleding, rijbewijs, tips, motorkleding, motorlaarzen, ervaring, delen, yustsome, advertorial, motor rijden, vrijheid
Photo by Harley-Davidson on Unsplash

These boots are made for…

Een paar goede motorlaarzen zijn ook aan te raden! Niet alleen omdat ze meer grip op de pedalen hebben, maar ook omdat je als motor rijder toch een stuk kwetsbaarder bent op de weg. De bescherming van je voeten zit in de stevigheid van materialen die voor motorlaarzen gebruikt worden! En daarbij wil je dat je laarzen tegen alle weersomstandigheden kunnen.

De helm, welke kies je?

En dan een van de allerbelangrijkste items om aan te schaffen als je besluit te gaan motor rijden… de helm! Maar welke kies je dan?
Ik zelf had toen een integraalhelm. Alleen die sloot niet zo goed af en elke keer na het lessen kreeg ik last van mijn hooikoorts (wie gaat er dan ook lessen in het pollen seizoen?).
Gelukkig zijn ook daar veel verbeteringen in gekomen en de helmen een stuk beter afsluitbaar dan 30 jaar geleden.

Prijskaartje

Aan elke hobby zit een prijskaartje en ook hier kun je het zo duur maken als jij dat zelf wilt. In mijn tijd was ik 180 gulden kwijt voor een paar biker laarzen, 250 gulden voor de motor-overall en de helm was iets van 100 gulden.

En dan moet je nog starten met de motor rijlessen, die tegenwoordig ook al weer een stuk duurder zijn geworden.

Maar hey, je krijgt dan wel het ultieme gevoel van vrijheid tijdens het motor rijden!
Like
1

Laat een reactie achter!