Een aantal jaren geleden werden wij Nederlanders geattendeerd op het snel handelen als iemand een hart infarct kreeg. Waar je vroeger op de ambulance moest wachten, werden er destijds AED’s geïntroduceerd. Bij menig openbaar punt, kwam er een AED te hangen, zodat men adhoc kon ingrijpen.
Wat is een AED?
Een automatische externe defibrillator of hartstarter is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen. Dan krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.
In tegenstelling tot een gewone defibrillator werkt een AED automatisch en kan zo ook door EHBO’ers, burgerhulpverleners en bedrijfshulpverleners gebruikt worden in een noodsituatie. AED’s worden daarom als eerste hulpmiddel geplaatst op openbare plaatsen zoals luchthavens, treinstations of sportaccommodaties of aan boord van bijvoorbeeld brandweerwagens of politiewagens. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand.

Photo by RODNAE Productions from Pexels
Bron: Wikipedia
Waar vindt je nou zo’n AED bij jou in de buurt?
Goeie vraag zou ik zeggen, want persoonlijk weet ik dus totaal niet waar je zo’n AED nu kunt vinden. Daarbij zou je als je niet in een centrum woont, denk ik nog een heel stukje moeten fietsen of lopen… en eigenlijk is dat niet wat je wilt als je iemand wilt bijstaan tijdens een hart infarct. Raar toch dat we allemaal een verbanddoos in huis hebben, maar niet weten waar een levensreddend middel als een AED te vinden is.
Op bovenstaande kaart van de Hart Stichting is te zien aan de rode punten waar er zich nog geen AED’s bevinden. Je ziet dat er in heel veel gebieden nog een gebrek aan is en waar je als buurt of gemeenschap nog een AED zou kunnen installeren. Dit zou je kunnen doen door er een AED te kopen of te leasen!
Maar, vergis je niet… er zijn nog meer manieren om te checken of er een AED bij jou in de buurt is. Zo kun je op de website van jouw Gemeente altijd even een check doen.
Of typ in Google jouw woonplaats in met AED… en dan zie je dat er onverwachts meer te vinden zijn.
Mag iedereen een AED bedienen?
- In principe zijn AED’s te bedienen door iedereen, echter heeft het wel enige moed nodig, want je staat op het punt om iemands leven te redden en dat wil je natuurlijk op de juiste manier doen. Geen nood… wil je inzetbaar zijn? Dan kun je jezelf ook aanmelden hiervoor en weten mensen jou te vinden in geval van nood.
Leren reanimeren is natuurlijk niet alleen erg interessant, het is ook van belang dat er op je werkplek, school of andere instelling minimaal 1 persoon aanwezig is die dit kan doen. Een mooie site die ik daarvoor ontdekt heb is Hartslagnu. Je kunt je hier opgeven als burger hulpverlener, maar als jij zelf een AED hebt, kun je deze ook hier aanmelden.
Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.
Je hart is er om van te houden!
Met ons hart geven we leven… en daarom is het zo belangrijk dat ik vandaag even aandacht besteed aan dit onderwerp. Ik ben zelf een 50-plusser en weet dat je natuurlijk op elke leeftijd problemen met je hart kunt krijgen. Daarom mijn bericht aan jou, leef gezond, blijf goed op jezelf letten en hou de tekenen van een hartinfarct goed in de gaten…
- uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
- zweten
- misselijkheid of braken
En bel altijd 112… want daar redden we levens mee!
Test
Wat een interessant artikel!
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed