Een gouden armband, een verbintenis voor het leven

Gouden armband | Ik hou van ‘armcandy’ vooral veel. Armbanden met een bedeltje en anders een mooie schakelarmband. Ik riep jaren dat ik goud niks vond, maar naarmate ik wat ‘ouder’ geworden ben, kom ik erachter dat goud wel een juweel voor het leven is.

Gouden Armband

Als jong meisje droeg ik een gouden slavenarmband van mijn moeder. Dit was een prachtig sieraad dat ze ooit van haar eerste verloofde gekregen had. Het had voor haar geen waarde meer, maar ik droeg het dagelijks.
Op een gegeven moment ben ik omgeslagen naar zilver, omdat dat in de PUNK scene meer paste als stoer en minder sjiek.

Nu ik inmiddels de 50 gepasseerd ben en ja die wilde haren ben verloren, denk ik af en toe nog wel eens aan die mooie armband van mijn moeder. Helaas was ik niet zo zuinig op die gouden armband, want ik ben bang dat die nu ergens op een vuilnisbelt ligt. De herinnering geeft mij toch wel een verbintenis voor het leven.

gouden, armband, verbintenis, leven, houden van, cadeau, karaat, tips, schoonhouden, juwelier, online, shop

Jess Harper | Unsplash

Hoe herstel je de glans van goud?

Een sieraad als een gouden armband is natuurlijk iets wat je lang bij je wilt houden, daarom is het verzorgen van goud ook belangrijk.
Zelf draag ik het liefst dag en nacht mijn sieraden en doe ze niet af, maar af en toe poets ik ze wel op.

 • Met een milde zeep (groen) kun je jouw gouden armband of elk ander sieraad schoonmaken. Vaak hoopt zich vuil op in schakels, gebruik dan een tandenborstel om goed daartussen te reinigen. Wrijf je sieraad op met een niet pluizende, zachte doek.
 • Een andere tip is het reinigen met bier, maar dan gebruik je het liefst donker bier.
 • En wat ik ook zelf gedaan heb is met azijn en bakpoeder (die in die zakjes, dus niet baking soda) een papje te maken en hiermee je sieraad in te wrijven. Je laat dit dan 5 minuten intrekken, zodat je gouden sieraad weer in haar glans kan herstellen. Dit neemt echt alle talg die toch op een sieraad kan komen gegarandeerd eraf. Wrijf het nu ook op een zachte doek en het glimt weer als nieuw!

Goud, hoeveel karaat?

Je hebt diverse soorten goud, naast geelgoud, witgoud en rosegoud is er ook nog een aanduiding in karaat. Wat weet jij van karaat? De term karaat geeft aan hoeveel procent puur goud in jouw sieraad zit. Zo is 24 karaats goud voor 99,99% echt puur goud! Dit kun je terugzien in het stempeltje dat aan de binnenkant van bijvoorbeeld een gouden armband zit.
Een 14 karaat gouden armband voor dames is momenteel erg geliefd. Het is betaalbaar en leuk om te geven (heren, letten jullie even op?) maar vooral om te krijgen!

Hieronder zie je een opsomming van de diverse soorten karaat aanduidingen en het cijfer dat je terug kunt vinden in de stempel.

 • 24 karaat bevat 99,99% puur goud (aangeduid met 999)
 • 22 karaat bevat 91,60% puur goud (aangeduid met 916)
 • 18 karaat bevat 75% puur goud (aangeduid met 750)
 • 14 karaat bevat 58,50% puur goud (aangeduid met 585)
 • 9 karaat bevat 33,75% puur goud (aangeduid met 375)
 • 8 karaat bevat 33,3% puur goud (aangeduid met 333)

Emotioneel

Goud kan emotie oproepen, omdat goud vaak geassocieerd wordt met trouwen, houden van… zo kreeg ik recent een armband van iemand die van haar moeder geweest was. Ik kreeg een brok in mijn keel, want voor mij had het veel emotionele waarde. Zelf kon ze geen sieraden meer dragen en vond dat het zonde was om het in een kastje te laten verstoffen… ik zelf vind het een grote eer dat ik die nu mag dragen.

…een verbintenis voor het leven
Like
  Nancy s Fashion Style
  14 Aug 2020
  6:35am

  Ik ben dol op goud, draag nooit zilver. En helemaal zot op bedelarmbandjes!

  Tessa
  14 Aug 2020
  8:22am

  Mooi geschreven. Ik draag eigenlijk alleen zilveren sieraden, omdat ik dat mooier bij mij vind staan. Ik draag wel af en toe de gouden trouwringen van mijn oma

  Ann Ages Gracefully
  14 Aug 2020
  8:35am

  ben jaren terug geswitched van goud naar zilver, vind het zelf toch beter bij mij passen op dit moment. Heb een hoop mooi gouden sieraden, mijn dochter vind het niks dus wellicht maar eens gaan verkopen.

Laat een reactie achter!