De broek was nog geen week oud en rats, daar ging mijn man… hij bleef haken! In deze tijd, de wegwerpeeuw, herstel je niet snel meer een kledingstuk en dat blijf ik jammer vinden. Daarom ga ik in 2017 meer naaien en jullie laten zien wat er nog mogelijk is.
Vandaag laat ik het herstellen van een winkelhaak zien.
Een winkelhaak, een scheur met een bochtje! Vaak erg lastig om weer netjes te krijgen.
Echter deze keer had ik geluk dat het bovenaan de broek van mijn man zat en bij de riemlussen, dus deze was nog goed te maken en niet in ‘het zicht’.
Heb jij minder geluk, dan kun je het eerst op deze manier herstellen en kijken of je er bijvoorbeeld een applicatie overheen kunt zetten of een stoer stukje leder.
Stap 1:
Ik tornde (een tornmesje is een tool om stof te snijden, bijvoorbeeld na het stikken van knoopsgaten) eerst de riemlus los, deze zat in de weg om de stof weer netjes tegen elkaar aan te krijgen.
Stap 2:
Met een stukje rijgaren ging ik als een zuster aan de slag om de patiënt te hechten. Zo blijft het goed bijeen als ik met de naaimachine het herstel inzet.
Stap 3:
Omdat de stof nu erg ‘kwetsbaar’ is pak ik een stukje vilt om erachter te stikken, het geeft stevigheid en is tevens zacht.
Stap 4:
Ik ga met een zigzag steek aan de goede kant de winkelhaak herstellen. Probeer de juiste kleur erbij te zoeken als bovendraad. Omdat ik eerst wil weten hoe ik eea moet afstellen maak ik een proeflapje.
Stap 5:
Nu ik alles voorbereid heb komt het echte werk. Ik naai met mijn eerste naaimachine, welke ik kocht op 16-jarige leeftijd van mijn eerste salaris, de winkelhaak netjes dicht.
Let op dat je niet over de kop van je naald naait! Ben je nog iets onzeker, zet het dan even vast met rijggaren.
De stof was gescheurd, waardoor je lichtere draad krijgt. Dat is helaas niet te verhelpen.
Nadat ik klaar was, plukte ik hier en daar de rijgdraad er uit. Naaide de riemlus weer terug op de plek waar die zat en vroeg aan mijn man of hij tevreden was met zijn ‘opgelapte’ broek.
Hij heeft de broek al een paar keer aangetrokken en met een riem en trui zie je echt niet dat er een winkelhaak zat.
Ik geef je hier een tip, zodat je inspiratie krijgt om over herstellen van kleding na te denken.
IPV vilt kun je ook vliseline gebruiken (plak) of een ander stukje stof.
Ik gebruik inderdaad vaak strijk vaseline om een gaatje of scheurtje te verbergen. Als het wat groter is ga ik ook met naald en draad aan de bak 🙂
Dit is wel ideaal zeg, ik heb zelf ook best nog wel mooi broeken liggen waar een flinke scheur inzit maar gewoon niet over mijn hart kan verkrijgen om weg te gooien. Deze tip kan mij misschien ook wel helpen om een paar broeken te redden van de prullenbak 😉
Ik vind het herstellen altijd een uitdaging. Op een zichtbare plek ga ik altijd met leer of juist een andere stof aan de slag. Natuurlijk aan de andere broekspijp hetzelfde, maak je er gelijk design van!
Knap dat je het zo kan oplossen! Ben zelf totaal niet handig met dit soort dingen haha
Wow wat handig zeg!! Ik zag laatst een naaimachine en toen dacht ik, zal ik? Meer van deze artikelen graag 🙂
Wat super van je zeg! Ben er ook groot voorstander van om kleding te repareren. Je hebt de broek prachtig opgelapt, complimenten??
Oeps, dat kan gebeuren. Herstellen is zeker de moeite waard en ik moet zeggen dat je dat keurig hebt gedaan. De handwerkjuf zou zeer content met je werkje zijn!
Toeval wil dat mijn moeder handwerkjuf was!
Netjes! Ik doe zoiets altijd met de hand maar dat ziet er dan echt niet zo mooi uit.
Zo netjes gedaan zeg, dat doe ik je niet na.
Zeer handige tip!
Zo jij hebt de naaimachine erg lang.
Kan die een keer in een post laten zien op je blog.
Jaren geleden had ik ook mijn eigen kleding gemaakt met de naaimachine.
Xoxo