Er op uit | Friesland ontdekken

Vandaag een keer wat anders dan anders… normaal lees je bij mij veel over beauty en gezondheid. Dit keer ook wel een beetje gezond hoor, want we gaan een frisse neus halen in Friesland. En fris was het…

Waarom Friesland? Ja… ik was er nog nooit geweest! En Femke, die ik al weer een tijdje ken van social media en ook erg mooi kan fotograferen, nodigde mij uit om door haar rondgeleid te worden. Dus Paul en ik togen in de herfstvakantie naar het noorden!

Het kwam zo ideaal uit, Yuri ons zoontje zou met school een paar dagen naar Londen gaan en Paul kon een paar dagen vrij nemen. Ik was al twee  jaar niet meer weg geweest en er even op uit leek me wel tijd worden!
Via Bookings.com ging ik op zoek naar een plaats om te slapen. Ik ben normaal het type duur hotel, luxe en alles er op en er aan, echter dit keer wilde ik me ‘thuis’ voelen en warmte en gezelligheid was een vereiste die ik gesteld had.
Mijn keuze viel op Unia Zathe in het plaatsje Ee. Ik kreeg er gelijk een goed gevoel bij toen ik de mooie plaatjes zag en het knusse wat het uitstraalt.

Op zondag vertrokken wij rond de klok van half 10 richting Friesland. Koffer gepakt en een doos nagellak mee en wat lekkers.
Als eerste even een tussenstop bij Nina, waar ik een doos met lakjes gebracht heb. En daar kreeg ik ook weer een mooi cadeau mee! Een brander met waxmelts! Zo lief!
En daarna meteen door naar Veenwouden (Feanwâlden) waar Femke woont. We kregen daar een mooi Fries verrassingspakket (ben ik de foto vergeten te maken 🙁 )

Na 2 koppen thee en een heerlijke cake, besloten we een “kleine” wandeling te maken… kuch dat werd ongeveer 12,5 kilometer, maar in zo’n mooie omgeving is dat geen straf!

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review4[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review5[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review6[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review6a[/ezcol_1half_end]

Femke maakte ondertussen ook foto’s en zo leuk dat we er dan samen ook op staan!

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review7

Foto: Femke van der Land

 

Om 17.00 uur mochten we ons gaan aanmelden bij onze Bed & Breakfast. Toen we er aankwamen (Femke en haar vriend André gingen mee) was het er zo rustig, dat we even dachten ze hebben ons vergeten, echter er bleek een omstandigheid te zijn en de heren Cor en Ron hadden een briefje aan de deur hangen dat we Martha konden bellen! En dus zo gezegd, zo gedaan werden we hartelijk ontvangen en kregen we de sleutel. We waren de enige gasten en het voelde heel even of we de koning te rijk waren van Unia Zathe!
De koffer snel neergeploft en toen naar het wokrestaurant, want van dat wandelen kregen we toch wel erg honger!

Na het wokken namen we afscheid en vertrokken voor een nachtrust naar ons verblijf! We sliepen al heel snel… zo moe!


Unia Zathe

Unia Zathe is een monumentaal pand uit 1815 en is grotendeels nog in originele staat. Het pand staat midden in Ee, een terpdorpje bij Dokkum in Friesland. De oude stal is deels nog intact en in de oude keuken bevinden zich nog Makkumer tegels met o.a. twee paarden en een vogelkooitje, in de woonkamer zijn nog de bedsteden.

Met het realiseren van de appartementen zijn alle oude elementen in het zicht gehouden. Van, wat vroeger de pronkkamer was, is nu een vakantiewoning gemaakt. Diverse aanpassingen gedurende de afgelopen 200 jaar hebben er toe geleid dat de pronkkamer een volledige woning is geworden en geschikt is voor max. 6 personen.


unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review2

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review1[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review3[/ezcol_1half_end]

Onze kamer is voorzien van twee eenpersoons bedjes, twee goede zit stoelen, een tafel met 2 stoelen, toilet met douche. Precies genoeg.
We mogen ook gebruik maken van een keukentje, waar een Senseo en magnetron staat en frisdrank kun je pakken uit de koelkast (we hadden zelf ook meegenomen).

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review9[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review8[/ezcol_1half_end]

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review10

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review12[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review13[/ezcol_1half_end]

De volgende ochtend was het even aftasten wanneer we zouden ontbijten! We hadden nog geen contact gehad met de eigenaars. Gelukkig hadden we uitzicht op de ontbijttafel en we zagen dat we meer dan welkom waren! Gelukkig maar, want we hadden al honger. Overigens de douche was heerlijk en net als de toilet hierboven supergaaf voorzien van fotobehang muren!
Alleen mag de fotograaf of wie dan ook de volgende keer het pennetje gebruiken bij photoshop ipv het toverstafje, want ik als Grafisch vormgever zag de kartelrand van het stenen muurtje! Okay Pietje Precies ziet ook alles! 🙂

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review11

Het ontbijt was ruim voldoende, we hebben echt geen honger gehad… wat een fijne service. Cor kwam ook nog even een praatje maken en we kregen wat leuke info over Unia Zathe. Wat een gezellige gastheer!


Dokkum, Moddergat en Lauwersoog

Vandaag (maandag) afgesproken met Femke en die gaat ons 3 plekjes in Friesland laten zien die we toch als ‘toerist’ gezien moeten hebben.
We pikken Femke op (André moest weer werken) en rijden als eerste naar Dokkum.

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review16

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review15[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review14[/ezcol_1half_end]

 

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review17[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]Een prachtig mooi uitstapje, veel toeristen bekijken de bekende plekjes, Femke nam ons mee in achteraf gelegen straatjes en we hebben er zoveel mooie huizen gezien, dat we bijna er 1 gekocht hadden, wat is het daar toch rustig wonen! Helaas was ik niet zo lekker fris en fruitig. Mijn allergie tabletten vergeten en dus meteen een Hema bezocht om tabletjes te kopen. Ik snotterde en mijn ogen waren zo dik! Helaas kwam dit door de lieve huiskat van Femke… kan beestje ook niks aan doen, maar ik ben er zo allergisch voor!
We dronken er nog een kop cappuccino met natuurlijk een Fries stukje koek (Femke aan de thee).[/ezcol_1half_end]

En de volgende stop was Moddergat. Wat ga je daar nou doen? Dat is toch een gehucht, waar niks te beleven valt?
Dat klopt… en ook weer niet. Ik weet nog dat ik vroeger overal tegen aan hikte als het oud, stoffig en saai was… ik ben dus oud geworden kun je wel stellen, want in dit gat is een hele grote ramp gebeurd. En we hebben daar dus ook het museum bezocht.

Het dorp bezat in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich een ramp: tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht. Ook tegenwoordig is in de dorpen de visserij een belangrijke bron van inkomsten. De schepen zijn nu gelegen in de haven van Lauwersoog. (Bron: Wikipedia)

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review18

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review19

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review19a

Ik was blij dat ik vooraf in Dokkum bij de Action nog een vest gekocht had, maaaaaaaaar wat was het koud! Niet dat het weer slecht was, maar daar aan zee, tjonge jonge… Femke had toch wel gelijk dat ik een trui mee kon nemen! En ik weer niet luisteren!

Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum ‘t Fiskershúske!

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review22[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review21[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review20[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review23[/ezcol_1half_end]

In dit kleine museum kon je terug in de tijd en de sfeer proeven van weleer. Hoe hard de vrouwen moesten werken, daar sprak de man die ons rondleidde nog respect voor uit, wormen zoeken, wormen rijgen, kinderen (8 stuks) verzorgen, eten koken, vissersnetten maken… en wij maar klagen! Nou, als je dat gezien hebt, voel je je voortaan een prinses!
Na de ramp kregen de vrouwen die alleen achterbleven een schammele uitkering waar ze verder op moesten leven. Hun inkomen was tenslotte helemaal weg. We bezochten het ‘Klaske’s Húske’ waar de inrichting te zien is tot in de vroege 20e eeuw.

Na deze koude tocht, brrrrr… reden we naar Lauwersoog, dat eigenlijk een stukje Groningen is. Femke komt er vaak om te kijken naar de vissersboten, die normaal op zaterdag aan wal/haven of hoe je het ook noemt liggen. Nu konden we er 1 van dichtbij zien. Wij als echte landrotten, vonden dat niet erg, een vissersboot zo dichtbij is een traktatie voor ons!

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review24[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review25[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review26[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review27[/ezcol_1half_end]

Ik mocht deze dame op de foto zetten (netjes gevraagd) ze was oesters aan het schoonmaken. Wauw ik heb echt even staan kijken, ik kreeg het tot op mijn bot al koud bij de gedachte dit werk te moeten doen.

En omdat we er nu toch waren, gingen wij bij een visrestaurant naar binnen om wat te eten. Nu is Paul geen vis liefhebber, maar gelukkig lust hij wel Kibbeling. En dus bestelde wij 3 maal de Kibbeling schotel bij Vishandel Sterkenburg. Ik had hier wel al van gehoord, en toen ik mijn foto op Instagram zette kreeg ik al gelijk reacties dat het bekend was. Gelukkig!

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review28

Echt een aanrader… de lekkerste ooit! Zelfs mijn man likte zijn vingers er bij af en Femke zei ook dat deze lekkerder was dan bij de buren! Kijk heb ik ook nog een tip voor jou als je in de buurt bent! En de win win situatie, we hadden gelijk een goede avondmaaltijd! Helaas mag ik eigenlijk geen friet, maar ik nam de dikke buik de volgende dag even voor lief!

We brachten Femke naar huis en trokken ook weer ‘huiswaarts’… natuurlijk nog een nachtje Unia Zathe! En eenmaal daar aangekomen, waren we weer zo vertrokken! Die frisse neus doet daar echt wonderen en ik geloof dat we nu verplicht elk kwartaal toch minstens een keer naar toe moeten. Wat zalig!

De volgende ochtend waren we weer welkom bij ons ontbijtje en helaas moesten we ook afscheid gaan nemen van dit gezellige, sfeervolle en vooral gastvrije verblijf! Ik heb niet snel het ‘wat jammer’ gevoel, maar hier moest ik toch even slikken toen we met de koffer de trap af gingen. Nou ja mijn eigenwijze man dan, die met een hernia weer moest laten zien dat hij dat best nog kon! Kuch!

Dag Ee, je was klein maar wel heel mooi!

Leeuwarden en Franeker

Op weg naar huis zijn we via Leeuwarden gegaan. Daar hebben we even rondgelopen en we hadden afgesproken om er niet te gaan shoppen! Nou ja, wie komt er met de meeste tassen bij de auto? Juist mijn man! Hahahaha… hij kreeg van mij een paar nieuwe schoenen. Ik hou van een mooie, goede herenschoen en elke keer die sneakers aan zijn voeten vind ik niet zo leuk. Een gast van in de 20 okay, maar een 40 plusser is het leuk voor af en toe, maar niet als we netjes naar een verjaardag gaan of zo.

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review30[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review29[/ezcol_1half_end]

Bij Bakker Bart aten we snel even wat en dronken een kopje koffie. De tijd vliegt voorbij als je aan het shoppen bent. Ik kocht voor mijzelf een Thierry Mugler geur bij de Ici Paris! Yes, eindelijk kon ik deze kopen! We hadden tenslotte vakantie en ik had al mijn vakantiegeld aan de kant gelegd! Nu mocht ik los! Tralalalaaaa.

In Franeker bezochten we het Planetarium van Eise Eisinga. Mijn man is gek op sterrenkunde en ik vond dat ik hem dit niet kon onthouden! En gelukkig vind ik het niet erg, best interessant. En vooral het verhaal achter dit planetarium heeft mij aan het denken gezet, dat er echt wereld wonderen zijn. Een jongen van 15 die zijn eerste boek maakt, okay zul je denken… maar het was een heel wiskundig boek. Ik als rekenblinde zit nu nog met open mond er aan te denken.

[ezcol_1half]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review31[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review32[/ezcol_1half_end]

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review33

Enkele jaren later bouwt hij (hij is 24) in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel, dat tot op heden nog steeds werkt. Mede dankzij de mensen van het Planetarium die het onderhouden, want af en toe moet er een jaartal geschilderd worden, daar had Eise destijds nog geen weet van dat het nu nog zou lopen!
Heel mooi om te zien dat deze jongenman het met eigen hand in 7 jaar tijd gebouwd heeft. Dit naar aanleiding van een voorspelling dat het einde der tijden zou naderen! Eise wist wel beter en daar zijn we hem dankbaar voor!

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review34

Ondertussen was het best laat geworden en we moesten nog richting Brabant. Mijn man en ik wilde ook nog over de afsluitdijk! Eigenlijk super om, maar als je er toch bent… De zon ging al onder en wat was dat mooi om te zien toen we over deze, best saaie weg, naar huis reden!

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review35

En met deze ondergang wil ik onze trip Friesland afsluiten!
We hebben genoten, we zijn tot rust gekomen en ondanks mijn man zijn hernia pijn, heeft hij het als een fijne trip ervaren. Hij riep al meteen dat doen we nog een keer en dan nemen we Yuri mee. En ik kan alleen maar zeggen ‘doen’!

Ik wil Femke en André ontzettend bedanken voor hun gastvrijheid. Wat lief van jullie om ons op sleeptouw te nemen!
Cor en Ron, jullie verblijf Unia Zathe is echt voortreffelijk en die 9,1 bij Bookings.com is niet voor niets!
Nina, meisje bedankt voor je leuke cadeau…

Ik slaak een zucht… nu ik dit allemaal weer terug kijk. Een brok in mijn keel, Friezen zijn zo leuk!

En dan even nog een kleine pluim naar Femke voor haar fotografie, ze heeft ook een eigen site waar je haar werk kunt bekijken!

Sonja yustsome blog hobby beauty make-upPssssst… weet je wat er thuis op de deurmat lag?
Een kaartje! Van Unia Zathe met WELKOM THUIS!

unia-zathe-friesland-ee-plog-vakantie-tip-overnachten-bed-breakfast-yustsome-review36

 

 

 

 

 

Like
  Nancy
  1 Nov 2016
  6:26am

  Wat heerlijk! Wat hebben jullie genoten zeg! Ziet er mooi uit! Ik kom er eigenlijk ook nooit (ja Beertje heb ik in Friesland gehaald) maar daar moet ik eens verandering in gaan brengen. Echt leuk om te lezen!

  Jolanda
  1 Nov 2016
  7:08am

  Heerlijk genieten zeg!! Mooie foto’s ook

  Femke
  1 Nov 2016
  7:11am

  Wat is het een leuk verslag geworden zeg!! ? En jullie zijn altijd welkom als jullie terug komen ❤

  Babs
  1 Nov 2016
  7:53am

  Wat een leuke foto’s en wat heb je veel gezien! Het lijkt mij ook vreselijk koud als ik het zo zie, maar echt een leuk uitje zo te zien.
  Je zou de hele dag oesters moeten schoonmaken, maar die mensen zijn het gewend en gehard natuurlijk.
  Ook de musea zijn super tof!

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   8:08am

   Het is hier thuis een stuk warmer qua gevoel temperatuur! Gelukkig verkoopt Action goedkope kleding!

  Samantha Fouwels
  1 Nov 2016
  8:05am

  Leuk hoor, lekker even een paar dagen weg en genieten
  Mocht je nog eens gaan en in de buurt van Sneek (Heeg) zijn, bel me even dan zet ik de koffie klaar!!!

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   8:06am

   Leuk! ?? dat doe ik!

  Bo
  1 Nov 2016
  9:24am

  Heerlijk om te lezen en om te zien hoe fijn je het hebt gehad bij ons in fryslan 🙂
  Zo grappig dat je in Ee geslapen hebt, mijn vader is daar geboren en heeft daar zijn jeugd doorgebracht.

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   9:38pm

   Wat leuk om te horen! Het was ook een bijzonder mooi plaatsje. En wat een rust zeg… nou, Paul en ik zijn fan! ?

  Wendy
  1 Nov 2016
  2:43pm

  Wat een heerlijke tijd heb je gehad, zeg! Fijn dat jullie er zo van genoten hebben!

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   9:36pm

   Ik geniet nu nog… ?

  Annette
  1 Nov 2016
  6:17pm

  Leuk Sonja, wat een heerlijke foto’s ook daar kun je dan nog even op teren heerlijk om weer even terug te denken.

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   9:36pm

   Ja echt! Was een mooie gelegenheid om voor het eerst in 16 jaar met zijn tweetjes te zijn. Stel je voor dat we dat pas als bejaarden zouden ontdekken… hihihi

  jeapiebel
  1 Nov 2016
  7:14pm

  Hele ontdekking zeg. Jullie zien er ontspannen en relaxt uit op de foto’s. Tijd tot tijd zo eens er tussen uit doet je geest goed. Lekker bijtanken.  Wat een bijzonder bed & breadfast met leuk verhaal.

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   9:34pm

   Ja heerlijk! Dat zie je goed, we zitten weer in een goede vibe! ?

  Jonna@Burgertrutjes
  1 Nov 2016
  9:31pm

  Friesland is zo tof! Zijn er een paar jaar geleden op vakantie geweest. Bootje mee en hebben genoten van al het moois.

   YuStSoMe
   1 Nov 2016
   9:33pm

   Ja dat lijkt me ook leuk, varen! Ik zag laatst dat je er ook kunt huren, dus in het voorjaar wat gaan dobberen is ook een strak plan!

Laat een reactie achter!