Gezonde recepten | Sonja’s hoofd kookt over!

Hallo lieve volgers!

Ik heb vandaag een hele boel heerlijkheden voor jullie.
Niet iedereen zal in het begin het smakelijk vinden, je moet natuurlijk even ontwennen aan al die smaakversterkers en weer puur natuur gaan.
Ik kook tegenwoordig voor mijzelf met zo min mogelijk potjes, zakjes en pakjes.
In bepaalde gevallen ontkom je er niet aan, echter het is nog altijd beter dan wat ik vroeger deed.

Recepten

Ik weet dat het voor velen (was ook voor mij zo) heel moeilijk is om te starten met afvallen zonder dat er kant-en-klare recepten klaar liggen en die we dan klakkeloos kunnen overnemen.
Echter door Thierry (mijn PT) leerde ik om zelf na te denken en te combineren!
Niet altijd was mijn eigen recept smakelijk, echter al doende leert men!

Het eerste recept dat ik met jullie ga delen is een heerlijke lunch:

TOFU met spinazie

Tofu-spinazie-tomaat-oregano-tauge-koken-bakken-yustsome-1

Ik neem 125 gram Tofu van Alpro Soya.
Dit kruid ik met wat zout, oregano (vers geplukt en gehakt) en pizzakruiden.
Ik doe KOKOSOLIE in de koekenpan en laat het zachtjes warm worden, let op het kan spetteren!
De tofu gaat in de hele olie en bak ik het even goed aan!
Vervolgens eerst wassen en dan snijd ik 6 cherry tomaatjes (of andere) door de helft en roerbak die na 2 minuten mee.
Zet je gas wat zachter en laat roerbakken.
Ondertussen pak ik een handje taugé (supermarkt of nog lekkerder bij de TOKO) en doe die bij de roerbak.
Mijn spinazie was ik en voeg daar beetje bij beetje 3 volle handen toe.
Een beetje pittenmix erbij en nog even pruttelen, na een minuutje haal ik het van het vuur en serveer ik het op een groot bord.

Mijn lunch is klaar!


 

Een andere lunch die ik tegenwoordig graag maak en ook kinderen zeker zullen eten zijn…

Pannenkoek

met kokosmeel!

Bestand 25-03-16 20 44 52

Ja, dit recept was even wennen, ik dacht eerst dit doe ik wel even, echter ik heb er ook een paar flink aangebakken en dat ging niet goed.
Ondertussen ben ik wijzer en heb mijn recept wat aangepast.
Hier is het beste tot nu toe…

35 gram kokosmeel (JUMBO, zie kokosbrood)
2 grote eieren
60 ml kokosmelk of 100 ml sojamelk (kokosmelk is wat vetter)
snufje zout

Klop de ingrediënten goed door elkaar en maak er een stevig, doch niet te dun beslag van.Kokosmeel heeft de neiging om al het vocht in zich op te nemen, je kunt er dan wat extra melk bij doen of een ei (beide vocht, echter hoe meer ei, hoe meer de smaak van de kokos verloren gaat).

En dan bak je zo rond de drie koeken! Of meer, ligt er aan hoe groot je ze maakt.
Druk ze ook even plat met de spatel! Dan worden ze platter! Niet te plat… Ach jee ik wil weer veel te veel voor jullie zorgen, het liefst bakte ik ze voor je! 🙂
Let op het is zeer teer en dus een spatel is geen overbodige luxe!

Er overheen een beetje Agave siroop en ik zeg smullen maar, en vullen… dat doen ze!


 

Kokosbrood met lijnzaad

Koken-YuStSoMe-lijnzaadbrood-kokos2

Dit broodje deelde ik op instagram (@yustsome) en ik kreeg de vraag of ik het met jullie wilde delen! Tuurlijk!

70 gram kokosmeel
70 gram lijnzaad
5 eieren
50 ml kokosolie (gesmolten in de magnetron)
25 ml water
2 eetlepels kokos suiker (langzaam werkende suiker)
snuf zout
halve theelepel bakpoeder

Verwarm je oven voor op 160 graden!

Koken-YuStSoMe-lijnzaadbrood-kokos3
Koken-YuStSoMe-lijnzaadbrood-kokos4

Ik maakte met mijn staafmixer en de daarbij behoren hakker eerst het lijnzaad fijner. Ik merkte bij mijn eerste broodje dat ik het wat te grof vond.
De 5 eieren klop ik even lekker tot een schuimige massa (2 minuutjes).
Dan doe ik het kokosmeel samen met het lijnzaad in een kom, voeg het bakpoeder toe en het snufje zout.
Daarna voeg ik de olie, het water en de eieren toe.
Dit roer ik lekker door elkaar en als laatste voeg ik de suiker toe.

Bedek je bakblik met bakpapier en vul het met het deeg. Dit zal niet rijzen, dus het is aan te raden om een heel klein bakblik te nemen.
Je heb anders een heel erg plat broodje, dan zijn het bijna net muesli reepjes (ook heel lekker).
Zet het in het midden van je oven (hete lucht bij mij) en bak het zo rond de 40 minuutjes, niet korter!

Koken-YuStSoMe-lijnzaadbrood-kokos1

En voila, nu mag je er een lekker roomboter (ja dat mag in mijn dieet) erop smeren en kun je dit als tussendoortje eten!

Voor de mensen die geen lijnzaad in het kokosbroodje willen kunnen dit recept gebruiken:
5 eieren
70 gram kokosmeel
1 tl appelazijn
60 ml kokosolie
1/2 tl bakpoeder
2 eetlepels kokos suiker (langzaam werkende suiker)

2016-03-22 08.10.22
(of nog 1 extra lepel suiker over het deeg,…)
Deze bakte ik iets korter op 30/35 minuten.


 

Als laatste deel ik nog dit recept met zalm!
Altijd super makkelijk en ook weer vol met eiwitten!
Die eiwitten heb ik keihard nodig om de getrainde spieren lekker vol te houden!

Zalm uit de oven (budget)

2016-03-21 17.25.26

Zalm is best duur, echter dan pak ik maar een zalm uit het vriesvak van de Lidl.
Dan heb ik twee moten voor de prijs van ongeveer 3 euro. Dat is nog te doen!
Ik nam ongeveer 6 cherry tomaatjes en sneed die door de helft.
Ook een halve paprika in stukjes en twee lente-ui stengels in ringetjes!
Ik legde de zalm moot op een stukje zilverfolie die ik even met olijfolie besprenkelde.
Daarnaast legde ik de tomaat, lente-ui en paprika (niet erop dan word je zalm niet gaar).
Op een ovenvast schaal is ook wel handig!
Ik strooide er nog oregano en basilicum en een beetje zout op.
Vervolgens zette ik het in de oven (voorverwarmen op 200 graden) bakken op 180 graden in 25 minuten.
(Of als je haast hebt… 200 graden en dan 20 minuten) 🙂 Als het maar gaar is en dat zie je aan de kleur van de zalm, het kijk bleekjes!

Ik pakte Romana sla en sneed die in reepjes, besprenkelde een beetje olijfolie erop en legde mijn zalm op de sla.
De tomaatjes, paprika en lente-ui erbij en smullen maar!


 

Tip:
Combineer groentes zoveel als je kunt met een eiwitrijk product als vis, kip, kalkoen, ei, tofu, feta…

Spinazie met Feta is heerlijk vooral geroerbakt en dat je op het laatst je blokjes Feta even mee laat smelten!
Mmmmmm…


#Fitvoorop #30dagenchallenge

Wat ik in mijn 30 dagen dus absoluut NIET gedaan heb is ALCOHOL drinken!
Dat is iets wat je dus zoveel mogelijk, nou liever dus niet, moet vermijden.
Thierry van FITVOOROP is dan ook een tegenstander in het drinken van alcohol tijdens de challange en als ik iets doe, doe ik het goed en het is mij gelukt om dus 30 dagen lang dit programma, zonder dat het mij is tegen gevallen vol te houden!
Ik heb niet gesnoept! Een keer wel gezondigd met een mueslireep tijdens mijn koolhydraten momentje omdat ik niks anders bij mij had.
Koolhydraten moment is het tussendoortje om 10.00 en 15.00 uur.

Nog 5 dagen (25-04-2016 dat ik dit typ) en dan is het echt voorbij. Dan krijg ik een meting en ben heel benieuwd wat het resultaat is van deze inspanning!
Dit ga ik natuurlijk met jullie delen!

Wil je dit ook? En woon je niet in de buurt van Eindhoven/Beek en Donk/Gemert dan kun je vast ook een leuke PT in jouw buurt vinden!
En wil je Thierry, hij is bezet momenteel door Nicky (Hollands Next Top Model) echter een kei goeie kerel als het op trainen aan komt!

Thierry, bedankt jongen!
Voor je support per mail, je leuke instagram post en ook je facebook pagina is een inspiratie om door te gaan!

Handtekening