ziek, zelftest, allergie, soa, help, test, corona, antistoffen, kind, man, vrouw, yustsome, health, care

Gezondheid in eigen handen | de zelftest

In eerste instantie denken we vandaag de dag als we het woord zelftest horen dat we meteen een wattenstaafje in onze neus moeten stoppen. Een zelftest is er niet alleen voor Covid, er zijn diverse testen die je thuis in ontspannen sfeer kunt doen.

ziek, zelftest, allergie, soa, help, test, corona, antistoffen, kind, man, vrouw, yustsome, health, care

Photo by Rex Pickar on Unsplash

Ziek kind

In mijn jeugd was ik altijd ziek, ik hoestte veel, niesen en was moe. Nou moe is nog zacht uitgedrukt… uitgeput is het juiste woord. Een kind dat vaak thuis op de bank lag naar buiten te kijken hoe andere kinderen aan het spelen waren.
Men wist destijds nog niet veel van allergieën af en werd het gegooid op Astmatische Bronchitus. Ik piepte in de nacht, was benauwd en vooral in de zomermaanden.
Eindelijk kwam ik dan een keer in het Radboud terecht waar ze mij natuurlijk aan diverse testen wilden onderwerpen… want waar werd ik nou zo ziek van.

Testen is belangrijk

Dit testen is natuurlijk erg belangrijk, want dan kun je zaken aan gaan passen. Helaas was ik zo bang voor de sneetjes die ze in mijn rug zouden gaan zetten en vullen met stofjes dat het nog een jaar geduurd heeft eer die uitslag er kwam.

En die uitslag was niet zo fraai. Ik had destijds 90% allergenen in mijn bloed (de zogenaamde slgE waarde). Dat betekende dat ik 90% kans had om ergens allergisch voor te zijn. Het bleek dat ik allergisch was voor huismijt, wol, veren, graspollen, hazelaar, berk, stuifmeel, … en zo volgt er nog veel meer. Niet echt ideaal.


Ik ben nu 53 en heb nog steeds last van mijn allergie. Vooral in de zomermaanden… het hooikoorts seizoen. Maar ik moet dus ook rekening houden met wat ik eet, wat ik draag aan kleding.
Af en toe ben ik het ook wel eens zat hoor, maar de straf voor eigenwijs zijn volgt dan vrijwel direct!

Lang leve de zelftest

Gelukkig kun je tegenwoordig steeds meer zelftesten. Dit is toch wel een hele voorruitgang in de medische kunde. Want je hoeft dan niet meer als kind in dat enge ziekenhuis te zijn en kun je veilig bij je moeder op schoot in je vertrouwde omgeving het samen doen.

Het is ook allemaal zo snel veranderd. En daar ben ik best wel blij mee.
Zelftesten doen steeds meer mensen, omdat ze geen aanvullende verzekering hebben of dat ze zich bijvoorbeeld schamen dat ze een bepaalde aandoening denken te hebben.

Nu met Corona wil je natuurlijk ook graag weten of je anti-stoffen hebt aangemaakt… en ja daar zijn dan ook weer testen voor die je thuis op de bank kunt uitvoeren.

Like

Laat een reactie achter!