kinderopvang, opa, oma, bureau, tips, geld, financien, hoe, regelen, werk, werkgever, keuze

Hoe heb jij de kinderopvang geregeld?

Het is voor veel vrouwen een drempel om met jonge kinderen weer aan het werk te gaan. De eerste vraag die opkomt is altijd waar ga ik met mijn kindje naartoe? En breng ik het bij mijn (schoon)ouders of ga ik toch kinderopvang regelen?

Bij opa en oma

De eerste gedachte is natuurlijk zoveel mogelijk bij eigen familie eens te kijken of daar mogelijkheden zijn. Zo zullen er opa’s en oma’s zijn die het superleuk vinden om op jouw kroost te passen. Er zijn ook gezinnen die ik ken waar dat bij voorhand al verkondigd wordt dat als de kleine spruit amper geboren is dat ze daar niet aan mee gaan doen.
En die keuze mogen de grootouders van je kindje hebben. Ze wijzen je niet daarmee af, maar vaak willen ze die verantwoordelijkheid niet dragen.

Het is ook niet zomaar iets, ondanks dat ze jou groot gebracht hebben, is het verzorgen van zo’n klein kind best een grote taak.

Geef de zorg uit handen bij een kinderopvang

Besluit jij om toch uit te gaan kijken naar een adres voor kinderopvang, dan moet je daar tijdens de zwangerschap al aan gaan denken. Niet leuk, want je bent liever bezig met andere zaken zoals de babykamer en een leuke naam verzinnen.
De wachtlijsten zijn immers heel lang en de kans dat jij na je verlof aan het werk kan met een goed adres voor je kleine spruit is klein.

kinderopvang, opa, oma, bureau, tips, geld, financien, hoe, regelen, werk, werkgever, keuze
Photo by Sigmund on Unsplash
kinderopvang, opa, oma, bureau, tips, geld, financien, hoe, regelen, werk, werkgever, keuze
Photo by Yuri Shirota on Unsplash

Waar moet je opletten?

De dagen waarop jij weer terugkeert bij je werkgever. Vaak zijn er dagen dat het heel druk is bij de kinderopvang, denk aan de woensdag en vrijdag. Kun je vooraf al iets met je werkgever regelen dat je andere dagen gaat werken? Dat zou alvast de wachtlijst kunnen verkorten.

Hoe zit het met de financiƫn? Ook een onderwerp waar je liever niet aan denkt. Toch moet je ook stilstaan bij de vraag: hou je nog genoeg geld over als je besluit te blijven werken? Kunnen jullie subsidie krijgen?
Een website waar dit haarfijn uitgelegd wordt is natuurlijk die van de Rijksoverheid!

Hoe ga je, als je besluit dat opa en oma gaan oppassen, deze betalen? Is daar ook een regel voor of kunnen zij ook subsidie krijgen? Hiervoor moeten zij zich inschrijven als gastouder en daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Het beste is om dit samen met je ouders (of gastouder) te bespreken. Want vaak willen ze dit liever met liefde doen, dan met geld als betaalmiddel.

Alles is rond en dan?

Als alles goed geregeld is met de kinderopvang, opa en oma of je lieve zus, dan is het aan jou om te genieten van die laatste weken zwangerschap. Als je kindje geboren is kan het na je zwangerschapsverlof naar de opvang toe. Het zal de eerste keren even slikken zijn om je kleintje achter te laten. Maar vertrouw op mij, bij mijn kinderen was het een genot om te zien hoe leuk ze het vonden bij oma (en opa) en ik kreeg regelmatig foto’s toegestuurd met koekjes bakkende kids!


Maar wat als je ziek wordt? Je kindje ziek is… of opa en oma? Natuurlijk zijn dit de scenario’s die je niet verwacht, maar geen nood… dit hebben de meeste kersverse ouders gehad en vertrouw erop dat alles goed komt. Je werkgever zal altijd met je meedenken.
En vergeet niet een agenda aan te schaffen… want met kinderen, moeder zijn en werken is dat echt een must!

Like
1

Laat een reactie achter!