Vandaag een keer wat lekkers op mijn blog. Ik was laatst op de verjaardag van Chantal, ze is zelf een fitte bourgondiër zoals ze zichzelf noemt en had zelf een ijstaart gemaakt. Nu was ik zelf zeer benieuwd naar haar basis recept voor ijs en dat kreeg ik van haar.
Omdat ik niet al het fruit kan eten (zij had haar taart met rode vruchten gemaakt) had ik de planning om iets met ananas te gaan maken.
IJs maken
Basis recept
Van Chantal, die ook zelf een blog heeft, kreeg ik het ijs recept, dit kun je dus als basis gebruiken voor je eigen smaak.
Ingrediënten:
500 ml slagroom
Blikje gecondenseerde melk
100 ml volle yoghurt
Dit is de basis voor het roomijs.
IJsbak maken
Klop de slagroom stijf, maar niet door, je merkt zelf wel dat de slagroom mooi stevig is.
Dan voeg je de gecondenseerde melk toe. Niet meer kloppen, maar lekker lobbig roeren.
Voeg dan nog de volle yoghurt toe op de zelfde wijze.
Wil je er een smaakje aan toevoegen? Ik druppelde er wat rum in, waardoor het een lekker cocktail smaakje meekreeg. En ik strooide er wat cocos doorheen, lekker een beetje het Pina Colada ideetje.
Ik zette het even in de koelkast om stijver te worden.
Voor de bodem kun je Bastogne koeken gebruiken of in mijn geval Speculoos.
Ik hakte met mijn keukenmachine het fijn, maar je kunt het ook in een zakje doen en met een deegroller kruimelen.
Kijk even zelf wat je nodig hebt. Ik gebruikte voor 2 bakken ijs (bewaar je oude ijsbak) 1,5 pak Speculoos.
Ondertussen sneed ik ook de Ananas in stukjes (dit kan vers of uit blik).
En ik hakte de chocolade ook fijn, dit mag ook helemaal jouw smaak zijn, ik nam 1 reep butterscotch. Achteraf had witte chocolade ook wel erbij gepast.
Dan ga je de bakken opmaken. Je begint met een laagje ijs, dan een laagje koek (en/of chocolade) en zo bouw je jouw bak op. Met de bolle kant van een lepel kun je het mooi uitstrijken.
Als je aan de topping bent toegekomen, pak je de ananas. Omdat die nat is, is een laagje koek aan te raden, zodat die het vocht wat kan opnemen.
En bestrooi je de chocolade erop.
En nu komt het moeilijkste… wachten, 24 uur.
Variaties
Je kunt natuurlijk ook het ijs een smaak geven dmv cacoa of koffie (mokka). En als je vers fruit hebt kun je die er natuurlijk ook doorheen doen. Zo kun je ook een heerlijke Schwarzwalder variatie maken met kersen. Eigenlijk kun je helemaal los bij wijze van spreken.
Eet smakelijk!