Deze vraag is nog niet eens zo stom om over na te denken, want het is tegenwoordig allemaal duur duur duur wat de klok slaat.De boodschappen zijn voor veel mensen al bijna niet meer te betalen, het gas en elektra daar wil je de eindafrekening ook liever niet van zien. En als je nog op een oude hypotheek rente zit, dan is je huis ook een blok aan je been.
Wat kun je doen om in je huis te blijven of welke tips heb ik als je noodgedwongen je huis moet verkopen door scheiding of te weinig inkomen om er te blijven wonen.
Hypotheek oversluiten
De hypotheek rente is soms erg laag en voor veel mensen een reden om hun hypotheek eens onder de loep te nemen. Ga je de stap wagen om maandelijks goedkoper uit te zijn, dan is voor veel mensen de boete die je moet betalen weer een struikelblok. Ik zelf heb het inmiddels als 2x gedaan en ja, de boete van een 15.000 euro is niet niks, echter wel de moeite waard. Zo ging ik van 607 euro naar 328 euro in de maand. Een flink bedrag. Bij de tweede keer gingen we van 750 naar 550 per maand (ander huis). Een besparing van 200 euro in de maand. Plus je mag die boete bij de belasting opgeven en dan krijg je daar zo rond de 5000 van terug (berekening is voor iedereen anders door inkomen).
Helaas is de rente al weer gestegen en bij het oversluiten van onze hypotheek zaten we op een 20 jaar vast voor rond de 1,53%

Je eigen huis huren?
Veel mensen zijn niet op de hoogte van het fenomeen ‘Je huis verkopen en terug huren‘. In deze tijden van crisis kan dit een hele goede oplossing zijn. Zo hoef je geen onnodige kosten te maken voor een verhuizing en kun je bijvoorbeeld met je kinderen op dezelfde plek blijven wonen die ze gewend zijn.
Gaan huren
Als je weer een huis gaat huren kun je kiezen voor de particuliere markt of voor een huis van een woningcoöperatie. Heb je een klein inkomen, dan kun je huursubsidie krijgen. Echter hier zitten grenzen aan. Want niet ieder huis komt in aanmerking voor huursubsidie. De grens ligt elk jaar anders en die zit nu op 760 euro. Alles wat daarboven valt qua huur is dus geen goede keuze. Dan heb je een leuk huis of appartementje op het oog, maar jullie delen een voordeur? Ook hier zeggen ze nee tegen een huursubsidie.
Het is lastig om in deze tijden een geschikte woonruimte te vinden, ik hoop dat er voor jou (jij die dit leest) een oplossing gevonden kan worden!

Scheiden en je huis
Bij een scheiding is het natuurlijk de vraag wat je met je huis gaat doen. Er zijn een aantal mogelijkheden waar je wellicht niet eens bij stil gestaan hebt.
Je mag bij een scheiding nog 2 jaar in je huis blijven wonen. De andere partner geeft jou dan het vruchtgebruik van jullie huis. Hier zitten wel haken en ogen aan, waar ik zelf ook mee te maken heb gehad.
- Zorg ervoor dat je jullie huis tijdens de scheiding bij een mediator goed op papier zet. Vergeet niet vooraf een waarde vast te zetten. Dit kan een nadeel zijn (prijzen gaan dalen), echter met deze huizenmarkt kun je er nu vanuit gaan dat dat nog niet het geval is en ze nog wel wat stijgen.
- Krijg je alimentatie, zorg dan dat je ex partner dat beschrijft in de stukken als deel van de hypotheek. Zo kun je dit bij de belasting straks aanmerken en hoef je daar geen belasting over te betalen. Plus de ex partner kan dan wel zijn deel van de rente aftrekken! Heel veel vergeten dat en dan laat je geld liggen.
- Bij de verkoop (na 2 jaar) krijgt ieder zijn deel van de opbrengst… let op… is je huis meer waard geworden, dan deel je niet over dat bedrag, maar over het in het convenant opgestelde bedrag. Wat betekend dat de een meer krijgt dan de ander!
