Omdat het volgende week Valentijn is leek het mij wel leuk om juist deze week jullie inspiratie te geven, zodat je nog genoeg tijd hebt om dingen te maken of te bestellen!
Ik trap mijn week van de liefde af met ‘liefde van de man gaat door de maag’. En deel hier het recept van mijn eigen LOVE (DO)NUTS.
[tx_heading style=”default” heading_text=”LOVE (DO)NUTS” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]
Ik was de oliebol zo zat met oudjaar en wilde iets leukers op tafel zetten. Omdat ik weet dat mijn jongste gek is op donuts was het al snel bekend welk deeg ik ging gebruiken. Dus toen ik mijn deeg klaar had, rommelde ik in de kast en zag een hartjes uitsteekvorm… Oeh, dat lijkt me wel iets!
En zo ontstonden de LOVE (DO)NUTS…
[tx_heading style=”default” heading_text=”HET DEEG” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]
Kocht ik vroeger bij de Toko kant-en-klare deeg pakken, waar alleen nog eieren en melk toegevoegd hoefden te worden, ben ik toch weer terug bij mijn oude deeg. Met hier en daar toch een aanpassing.
- 10,5 gram droge gist (1,5 zakje)
- 500 gram bloem/gluten vrij meelmix AH
- 3 eetlepel suiker of zoetstof (let op andere verhouding)
- 250 ml lauwwarm melk (lactose vrij)
- 60 ml lauwwarm water
- 100 gram boter (even smelten)
- 3 eieren
- 75 gram wheypoeder voor de proteïne (of 75 gram meer bloem pakken)
Meng de melk, het water, de gist en 1 eetlepel suiker in een kom en laat het rusten. Het gaat een proces aan en zal gaan schuimen. Dit hoort zo.
Na ongeveer 10 minuten kun je de bloem, de eieren, de boter,
de whey en de rest van het suiker toevoegen. Ik mix dit altijd even voordat ik het gistmengsel toevoeg.
Meng alles goed door tot het een lekker plakkerig stukje deeg is. Vet een andere schaal in met wat olie en leg je deeg erin. Het mag nu in volume gaan toenemen. Dus laat het op een warme plek staan met een theedoek eroverheen.
Na 45 minuten besprenkel je het aanrecht met wat bloem en kneed je het deeg nog even lekker door. Tip… trek handschoentjes aan van plastic.
Maak kleine bolletjes, druk die plat en stans er een hartje uit. De dikte is ongeveer een centimeter. Het gaatje maak ik met een stalen buisje. Die heeft mijn man ooit voor mij gemaakt, zo ook de deegroller.
Het is even een werkje, maar dan heb je wel een heleboel (ongeveer 25/30 stuks) klaar. Leg deze op een bakplaat met een stuk bakpapier eronder en laat het nog even rusten.
Vul je pan met de olie, ik pak altijd zonnebloem, daar kan ik nog goed tegen… en verwarm tot ongeveer 180 graden.
Nu kunnen de hartjes goudbruin bakken. Ik controleer altijd 1 of ze van binnen ook gaar zijn.
Laat ze afkoelen en uitlekken op een met keukenrol bedekte plek. Dit kan ook je aanrecht zijn.
[tx_heading style=”default” heading_text=”POEDERSUIKER OF KANEEL…” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]
Nu kun je ze simpelweg bestuiven met poedersuiker. Echter hier kiezen we voor poedersuiker met kaneel. En dan eerst de donuts door gesmolten boter halen. Zodat het lekker plakt.
Mmmmmmm,… Enjoy!
Fijn om een recept te zien!
Het ziet er heerlijk uit.
Ik hoop dat je in de toekomst meerdere recepten van diverse hapjes en gerechten zal plaatsen op je blog….
Xoxo
Leuk om te horen Ike! Wie weet…
Krijg er trek van!
Ze zijn ook echt heerlijk!
Wat een leuk idee! Ziet er leuk uit en lijkt me erg lekker 🙂
Ja… volgende week weer een schaal bakken!
Ziet er lekker uit! Helaas kan ik geen taart, donuts, cake etc eten… ?