burn-out, depressie, voorkomen, ervaring, hulp, ggz, psycholoog, mental, ziek, opgebrand, moe, tips

Mijn ervaring met een Burn-Out

Tips om een Burn-Out te voorkomen

Het is inmiddels alweer enkele jaren geleden dat ik te maken kreeg met een Burn-Out. In de volksmond was het destijds (ik spreek over het jaar 2012) nog ‘de ziekte’ van luie mensen.
Want een Burn-Out, tsssss dat was eigenlijk een vorm van aanstellerij.

Photo by Sam Moqadam on Unsplash

Hoe herken je een Burn-Out?

Eigenlijk is dat een antwoord die je krijgt als het al te laat is. Een Burn-Out herkennen is best moeilijk. Vaak merk je aan je lichaam dat je moe bent, lusteloos en dat alles een hele hoge berg lijkt waarover je jezelf heen moet sleuren.
Een Burn-Out heeft heel veel aspecten van een Depressie. In mijn geval dacht ik daar dus ook in eerste instantie aan. Maar toch voelde ik mij steeds slechter worden en op een gegeven moment was echt de koek op!

Ziekmelden
Ik meldde mij ziek en ging naar de huisarts toe. En daar moet je dus ook echt geluk mee hebben en iemand die je al wat beter kent en waar je echt even mee kunt praten.
Een tip van mij is dan ook om vooraf extra tijd te reserveren voor die afspraak, dat is mogelijk, maak daar dan ook gebruik van. Beter dat je gehoord wordt, dan dat je achteraf denkt ‘had ik dit of dat maar gezegd’.

Wil je liever even vooraf zelf een online burn-out test doen? Het kan jou net dat steuntje in de rug geven.

Voorkomen is beter dan genezen

Met eigenlijk alles is dat zo dat als je zelf meer kennis hebt van bijvoorbeeld een Burn-Out je sneller aan de bel kunt trekken.
Voorkomen van een Burn-Out is natuurlijk niet voor 100% uitgesloten, echter deze tips van mij kunnen je wellicht ondersteunen.

  • Neem op tijd rust, moe is moe en daaraan toegeven is geen zwakte.
  • Praten, vooral over wat je voelt. Vraag ook om een luisterend oor, vul niet in dat anderen jouw ‘gezeik’ niet willen aanhoren, vaak sta je versteld van dat mensen open hiervoor staan.
  • Neem een spontane snipperdag, doe die dag ook niks, lekker even die batterij opladen.
  • Durf ook eens NEE te zeggen. Je bent vaak geneigd om anderen tevreden te stellen, maar zouden ze dat ook voor jou doen?
  • Wandelen in de middagpauze… niet alleen heerlijk om even van je werkplek af te gaan, maar het geeft je weer zuurstof, dat weer bevorderend werkt want je hersenen kunnen weer beter functioneren.

Hoe liep het verder bij mij af?

Na het ziekmelden, kwam ik bij de huisarts en via haar kwam ik bij een psychiater en via die weg belandde ik in de mallemolen van de GGZ. Ik kreeg de diagnose PTSS met traumatische ADHD, hiermee ging ik aan de slag in een groep met allemaal vrouwen die misbruikt, mishandeld etc waren in hun verleden. Het was superzwaar, want ik bleek geboren te zijn in een trauma huwelijk, wat betekend dat ik in mijn leven nog nooit een ‘normaal’ gezin had meegemaakt. Ik moest eigenlijk alles opnieuw leren. Wat is normaal en wat is abnormaal.
Na die groep ben ik tot 2019 in therapie gebleven en ik nu zeggen dat mijn hele leven overhoopgehaald is, maar ik daar wel dankbaar voor ben… mijn leven is nu een stuk aangenamer!

Het zal nooit overgaan… maar ik ben weer vrij!

Like

Laat een reactie achter!