Ons huis in een nieuw verf jasje, klussen doe je zelf

In een nieuw ‘verf’ jasje… eindelijk, na een paar maanden vertraging konden wij dan een handtekening gaan zetten onder het koopcontract. Mijn partner en ik hadden al een geregistreerd partnerschap afgesloten, zodat het kopen van zijn huis goed geregeld zou zijn.

Als je bij een nieuwe partner intrekt is het vaak een huis waarin een stuk geschiedenis ligt. Zijn ex vrouw woonde er een jaar geleden ook nog in en dus proef je nog de sfeer van weleer. Daar wilden wij beide drastisch verandering in aan gaan brengen en besloten om zijn huis een flinke opknapbeurt te gaan geven

Je huis verdient een likje verf!

Verbouwen en Plan van aanpak

Het beste is een soort van planning te gaan maken, welke zaken er echt heel nodig zijn om aangepakt te worden.
Als eerste opperde mijn man dat hij nu wel heel erg toe was aan een nieuwe keuken, dit wilde hij al jaren, maar het kwam er nooit van. Nou en daar was ik het met hem eens, die was echt na 24 jaar of langer… toe aan vernieuwing.
Ik zag ook dat divers schilderwerk echt nog nooit was aangepakt en dat is iets waar ik dus echt niet tegen kan… een huis moet je troetelen en daar horen ook zaken bij als het op tijd schilderen. Ik zei dat ik die klus voor het binnenwerk wel op mij wilde nemen. Een ander item waar wij heel erg nar uitkeken was een nieuwe vloer… want deze die er nu lag was toch wel een beetje ouderwets geworden.

Ook keken wij naar buiten en besefte dat de tuin ook wel een beetje ‘doods’ was en dus kwam al snel het plan om daar iemand voor in de arm te nemen. En als laatste wilden wij heel graag van het zonnescherm af en daarvoor een veranda plaatsen.

Verf, sigma, verbouwen, huis, nieuw, keuken, schilderen, yustsome, diy, zelf, doen, hornbach, gamma, praxis,1

Budget

Naast een hele lange wensenlijst is het natuurlijk ook van belang dat je weet wat de onkosten gaan worden.
Zo maakte ik een budget lijst, waarop ik alle bedragen gezet had die wij vanuit offertes gekregen hadden. En ja, zo zul je altijd zien dat dingen achteraf veel duurder uitvallen.

Hou daar altijd rekening mee. Plan vooraf al een bedrag in waar je overheen kunt gaan, zonder dat je in financiƫle problemen komt achteraf.

Verf, sigma, verbouwen, huis, nieuw, keuken, schilderen, yustsome, diy, zelf, doen, hornbach, gamma, praxis,1

Strippen en weer opbouwen

En dan is de grote dag daar, dat je de eerste sloophamer erin gooit en met vrienden en kennissen alles gaat opbreken. De keuken ging eruit, de vloer… alles werd helemaal gestript.
We maakten een nieuwe doorgang van de hal naar de kamer… we hebben even op de ‘camping’ in huis geleefd, maar dat was het allemaal waard.

Pappen en nat houden

Het leukste is natuurlijk dat je daarna alles weer gaat opbouwen. En ik begon met de bovenverdieping te schilderen in een grijze verf en te witten met muurverf. Als je deurposten gaat schilderen is het belangrijk om te kijken van welk materiaal ze zijn en hoe de onderlaag is. Ik had eigenlijk het geluk dat het van metaal was en dat er nog steeds een eerste laag op zat… (die was dus wel heel erg vies).

Een goede verf is het halve werk en daarom koos ik voor een Sigma verf in de kleur grijs in een matte finish.

Daarna gingen we door met de beneden verdieping en pakten we al het houtwerk aan met een nieuwe laag verf, zo ook de tafels en onze trap. Omdat de trap en tafels voorwerpen zijn die nogal tegen een stootje moeten kunnen kozen wij voor de sigma s2u nova traplak in de RAL kleur 9010.

In diezelfde 9010 hebben wij ook het witten van de plafond en muren uitgevoerd. De kozijnen heb ik in een matte witte tint verf gedaan die bij Sigma Standaard wit heet.

Keuken plaatsen en vloer leggen

Eerst werd de keuken geplaats en wij kozen voor een strakke witte keuken, greeploos. En voor de achterwand geen tegels maar hetzelfde patroon als ons werkblad. Dit is een mooie matte grijzige IRON kleur en past perfect bij al ons schilderwerk en meubels.

De vloer is een robuust laminaat waarin een soort van zaagsnede in is verwerkt. Ook hier kozen wij voor iets waarin het grijs terug kon komen. En met dezelfde plinten maakt het alles een mooi en sjiek geheel.

Verf, sigma, verbouwen, huis, nieuw, keuken, schilderen, yustsome, diy, zelf, doen, hornbach, gamma, praxis,1

Tuin en Veranda

En dan was er nog de tuin, die hebben wij eigenlijk heel simpel gehouden. Een mooi stukje tegelwerk en een border waarin planten gezet zijn. We gaan er nog een schuurtje maken, zodat de tuin wat gezelliger wordt. Maar met de naderhand aangeschafte bloembakken ziet het er toch wel aardig uit.
De veranda was nog een dingetje… levering en corona… maar gelukkig is dat ook goed gekomen en zie je ook hier weer onze grijze tint terug komen.

Verf, sigma, verbouwen, huis, nieuw, keuken, schilderen, yustsome, diy, zelf, doen, hornbach, gamma, praxis,1

Trots

We zijn trots op hoe alles is geworden… zeker met hulp van vrienden, familie en iedereen die ons heeft bijgestaan, zoals eten koken, lenen van spullen en de lach en de traan die er ook wel eens was.
Ik ben trots op mijn man, dat hij, ondanks dat hij er zo tegenop zag toch heeft doorgezet en vertrouwd op mijn ervaring in het verbouwen en aanpakken van zulke grote klussen.
En het budget? Oeps… dat werd iets meer, maar ach, het was het meer dan waard! Wij wonen hier nu in ons ‘nieuwe’ oude huis weer met heel veel liefde en plezier!

Verf, sigma, verbouwen, huis, nieuw, keuken, schilderen, yustsome, diy, zelf, doen, hornbach, gamma, praxis,1

Like

Laat een reactie achter!