Tips & Trics voor een mooie en langdurige haarkleur

Ben jij net als ikzelf ook het type dat regelmatig van haarkleur veranderd? Of wil je juist voor de eerste keer je haren in een andere haarkleur verven? Dan is het wellicht  leuk om mijn ervaringen te lezen.

Al vanaf dat ik een jaar of 16 was ben ik begonnen met het verven van mijn haren. Ik heb het welbekende peper & zout kleurtje, ik vond dat destijds oersaai. Dus werden mijn haren in die tijd altijd blond geverfd, eigenlijk meer omdat mijn moeder ook blond was.
In de loop der jaren ben ik van blond naar blauw zwart gegaan en alle kleuren die daartussen liggen hebben bij mij inmiddels de revue gepasseerd.
Vandaag ben ik rood, de kleur van de liefde! Nee, eigenlijk meer rood met een violet tint. En dat is de kleur waarvan iedereen zegt dat dat mij het beste staat. Mijn kapsel is net een toverbal, van lang naar kort en van blond naar zwart en weer terug, hahahaha!


Haarverf, haarkleur, blond, rood, haar kleuring, haren, verven, tips, blondering, grijs, barberstore, barbershop

Hoe bepaal jij jouw haarkleur?

Het is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt uitstralen, maar ook heel belangrijk is de kleur van je huid. Heb je een zeer blanke huid, dan kan zwart je een ‘bleke’ look geven. Maar heb je snel last van blozende rode wangen, dan kan een roodtint je ook nog het rood in je gezicht versterken.

Tip: Ga voor een haarkleuring die je thuis wilt doen altijd naar een speciaalzaak waar kleurstalen liggen, of vraag bij de lokale drogist of de fabrikant van hun merk die heeft. Hou deze bij je gezicht en kijk wat de kleur met je doet.

Welke haarverf?

Er bestaan diverse soorten haarverf, ik verdeel ze in drie categorieën: Kleurspoeling, Semi-permanent en permanent.

Een kleurspoeling is een haarkleur die een aantal wassingen blijft zitten. En je kunt die met een anti-roos shampoo vaak er heel snel weer uitwassen. Deze vermeng je niet chemisch.
Een Semi-permanente haarkleur is een die je als een verf aanbrengt, je moet de kleur mengen met een ontwikkelaar en de kleur, echter hecht deze minder aan de haarschubben en was je die na enkele weken uit.
De permanente haarverf moet je dus echt uit laten groeien, deze vermeng je ook met een ontwikkelaar en kleurtint.
Op een verpakking staat vaak al vermeld hoe lang de kleur in je haren blijft.

Je eerste  kleuring of uitgroei?

Als je je haar voor de eerste  keer kleurt, heb je nog een mooi schoon canvas. Geen last van oude kleuringen en kun je je haar in 1x kleuren. Begin altijd met de haarinzet en verf zo je hele hoofd, daarna pak je de punten.
Bij een uitgroei doe je eigenlijk hetzelfde, echter omdat je haar poreus is van eerdere haarkleuring is het belangrijk om die later in te kleuren. Ik heb de ervaring dat een tijd van 5 tot 10 minuten echt maximaal is, vaak kies ik het liefste voor de laatste 5 minuten.

Tip: Bij een ontkleuring is vaak de uitgroei extra gebleekt, daar het  je eigen kleur is, dit pakt dan ook heftiger een andere tint op, bij rood heb ik gemerkt dat dit dan feller kan uitvallen. Ik laat die dan altijd een half uur zitten en verf dan pas de rest, zodat de kleur egaler uitkomt.
Haarverf, haarkleur, blond, rood, haar kleuring, haren, verven, tips, blondering, grijs, barberstore, barbershop

Mijn ervaringen

Na een 35 jaar aan haarkleuring heb ik eea ook meegemaakt. En heb ik ooit wortelrood haar gehad na een ontkleuring en werd het ooit eens groen na het verven met een verkeerde asblonde kleur. Enkele tips die ik je mee kan geven:

Ontkleuren is niet zo heel moeilijk, maar je moet uitkijken hoeveel procent peroxide erin zit. Wil je een ontkleuring in een zelfde kleurnuance dan is het aan te raden om 3% te nemen. Wil je 2 of meer tinten lichter dan  is 6% aan te raden. Dit is trouwens de meest gebruikte variant. Ga je van donker naar een lichte tint dan is een 9% beter, daar die sterker  de pigmenten kan verwijderen. 12% is er ook nog, maar ik raad deze af, omdat die zo sterk is voor dun haar dat het kan breken, dat wil je echt nooit meemaken. Een 12% is alleen geschikt voor mensen met heel dik en moeilijk te kleuren haar.
Bij een groene tint heb je een te assige kleur gebruikt na een ontkleuring. Wil je van blond naar een natuurlijkere tint, ga dan naar een kleur zoals Lichtblond Goud.
Is je haar te gelig na een kleuring, dan kun je altijd een shampoo gebruiken met veel violet pigmenten. Dit is ook een tip voor mensen met grijs haar om het mooier zilver te houden, vandaar dat velen het ook als zilvershampoo kennen.
Bij een bruintint kan het zijn dat je een rode gloed krijgt, wil je die niet, dan zijn daar tegenwoordig ook shampoos voor  verkrijgbaar om die eruit te wassen, deze hebben vaak een naam als NO ORANGE.
Is na je kleuring je punten donkerder dan de rest? Soms kan het na een aantal keer wassen nog wel meevallen, maar blijft het erin zitten? Dan kun je met dit huishoudelijke brouwseltje het lichter maken!
Lukt dat niet, dan zit er nog maar 1 ding op, de schaar erin!


Pers een citroen uit en maak een spray voor alleen de punten met 2 delen citroen en 1 deel water! Doe dit in een oude verstuiver en spray 1x per dag op je haren en probeer nu zoveel mogelijk zon te  pakken. Je tint zal
geleidelijk aan lichter kleuren! Gebruik na het wassen wel een conditioner om je haar in goede conditie te houden.

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met je eerste stap of je nog tips heb kunnen geven voor een leuke nieuwe haarkleur!

En als jij nog tips hebt, dan mag je die hier in de comments natuurlijk vermelden!

 

Like
  Nancy
  7 Aug 2020
  8:02am

  Ik zit nu net bij de kapper. Doe t nooit meer zelf, na mijn oranje ervaring!

  Tessa
  7 Aug 2020
  2:03pm

  Handige tips. Ik spray sinds 1,5 jaar blondeer spray op mijn haren. Krijg vaak complimenten van cliënten dat ze mijn haar zo mooi vinden

  Ann Ages Gracefully
  10 Aug 2020
  9:25am

  Ik heb het eeuwen zelf gedaan nu highlights door de kapper en dan langzaam aan vergrijzen ga ik nu eens proberen ben het kleuren een beetje zat na al die jaren.

Laat een reactie achter!