Ik geniet dagelijks van mijn tuin, die wij vorig jaar hebben laten aanleggen. Alleen nu er weer hooikoorts in de lucht hangt, moet je toch even opletten of je tuin ook hooikoorts-proof is.
Ik deel hier een aantal tips hoe je toch een mooie tuin kunt hebben, zonder al te veel prikkels!
Hooikoorts: welke bomen, planten of grassen zijn triggers?
Zelf heb ik jaren geleden een test gedaan voor welke bomen en planten ik allergisch ben.
Hieruit kwamen de Berk, Hazelaar en Els naar voren. Deze bomen hebben niet alleen blad, maar ook een bloei… pollen genaamd. Deze pollen dwarrelen vooral bij droog weer er lustig op los met een beetje wind erbij en je hebt zo een niesbui te pakken.
Kijk hiernaast eens op de kalender welke bomen pollen bevatten in hun bloeiwijze!
Zit er verschil in pollen?
Als jij allergisch bent voor boompollen, dan geeft dit vooral in de maanden februari, maart en april de meeste reactie. Wie last heeft van graspollen, krijgt dan weer in de maanden mei, juni en juli te maken met snotteren.
Kies bewust je planten uit
Natuurlijk wil je net al mij prachtige planten in je tuin. En het liefst een grasveldje waar je heerlijk op kunt liggen. Echter als je ook voor grassen allergisch bent is dat niet de juiste keuze.
Beter kun je dan kiezen voor KUNSTGRAS. Nu klinkt dat als een groen tapijt in je tuin, echter de kunstgras matten van tegenwoordig zijn niet meer van echt te onderscheiden.
Zelf heb ik mooie Japanse Esdoorn in mijn tuin en ook een mini kerstboompje, deze hebben geen pollen. Een palm is ook een hele goede keuze, plus ze geven een tropisch sfeertje aan je tuin.
Als je op zoek gaat naar struiken en bomen, en je weet niet zeker of er een bloei in komt die hooikoorts veroorzaakt. Vraag dan altijd even na bij een tuincentrum bij jou in de buurt.
Zomerbloeiers, let op!
Er zijn zomerbloeiers waar je mee moet opletten als je hooikoorts hebt. Zo is de Putunia voor mij niet geschikt. Deze geven reacties op mijn luchtwegen en wordt ik kortademig.




Welke planten met bloemen zijn dan geschikt?
- Begonia: beetje oudbollig plantje, maar geeft wel hele mooie bloemen.
- Calendula: de goudbloem heeft ook nog eens geneeskrachtige werking.
- Hosta: mooie bladeren die al sierwaarde hebben en met bloemen een plaatje in jouw tuin.
- Hortensia: in diverse kleuren verkrijgbaar en ook nog eens winterhard, mits je wel de tuin variant koopt.
- Iris: ik ben zelf gek op de blauwe Iris, het zijn prachtige bloemen en kunnen ook nog in een vaas op tafel!
- Lelies: ook hier zien we diverse varianten. Let op ze kunnen stinken… knip dan de meeldraden en stampers af!
- Rozen: wie is er nou niet gek op rozen… uhm ik, hahaha ik hou alleen van witte rozen! Maar de geur is ook wel heerlijk zo in een zwoel zonnetje.
- Tulpen: Vooral in het voorjaar prachtig om te zien, maar helaas zo tijdelijk.
- Vetplanten, mossen, bodembedekkers zijn ook erg fijne planten om in je tuin te gebruiken.
Heb je liever andere bloemen of planten in de tuin? Dat kan natuurlijk. Vraag altijd na of een plant met bloemen wordt bestoven door insecten of door de wind. Want daar zit het hem in!
Zo heb ik een Appelboom in de tuin waar ik geen last van heb, dat komt doordat insecten de bloesem overbrengen op andere bloemen.
De windbestuiving zorgt ervoor dat je via je neus toch nog pollen binnenkrijgt.
Tip om minder last te hebben
Smeer je neus in met Vaseline, dit houdt de pollen tegen door het vettige laagje.
Draag een mondkapje! Ja, ondanks dat het niet meer hoeft, kan tijdens het tuinieren een mondkapje dragen echt een must zijn!
Vraag aan je huisarts DESLORATADINE! ik zeg dit even met hoofdletters, omdat de DES er in moet zitten! Deze zijn langzaam afgevende hystamine tabletten die ook niet suf maken!
Gebruik eventueel oogdruppels die jeuk tegengaan.
En sproei je tuin in de vroege ochtend! Dit maakt stof en stuifmeel nat waardoor het even niet vliegt bij een zuchtje wind!
Ik hoop dat je met deze tips wel kunt genieten van een mooie tuin, die met wat inzicht van mijn kant helpt om om te gaan met jouw hooikoorts!