Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

Viking: 1 september is het World Letter Writing Day

Ik werd door VIKING Nederland uitgenodigd om mee te doen aan een project met de naam World Letter Writing Day. Of ik daar zin in had? Uhm jam, denk het wel! Ik moest even terug schakelen, want wanneer heb ik nou serieus een brief uitgewisseld met iemand. Niet met een instantie, nee puur een vriend, kennis of familielid?
Eerlijk? Ik denk dat dit Linda was… en dat is al heel lang geleden.

Met Viking Nederland aan de slag

Natuurlijk heb je wel een pen, papier en een envelop in huis… oh vergeet je postzegel niet! Echter bij Viking wisten ze alle deelneemsters enorm te verrassen met een prachtig pakket om je brief helemaal te personaliseren.

[tx_heading style=”default” heading_text=”Persoonlijk pakket” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]

Wat er in de doos zat was totaal boven mijn verwachting…

 • Gepersonaliseerd briefpapier met het YuStSoMe logo
 • Enveloppen
 • Kalligrafeerpen, zo een met een heuse veer!
 • Fineliner, handwriting pen
 • Gekleurde potloden (ik had stiften)
 • Stempelkussen met letter stempels
 • Washi tape met bloemen
 • Een Wax stempel
 • Postzegels (voor de verzamelaar)

Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

 

Wat is World Letter Writing Day?

Dit is een dag waarop mensen van over de hele wereld een pen of potlood pakken en een brief schrijven … zo simpel is het! Nu, naar wie schrijven we een brief? Nou dat hangt van je af. Je zou een brief kunnen schrijven aan een geliefde, een vriend of zelfs een vreemdeling. Als je maar een adres hebt!

We communiceren dagelijks met alles, van e-mails, text’s en sociale media. Echter we vergeten hoe fijn het is om post te krijgen met een persoonlijk geschreven brief.
De enige voorwaarde is dat we gewoon even nadenken aan wie je een brief wilt schrijven, een pen oppikken en beginnen met schrijven, een brief sturen naar iemand van wie je houdt, eens geliefd of helemaal niet geliefd! Het hoeft niet geforceerd te zijn, als elk woord dat je schrijft er een is met verve!

Happy World Brief Writing Day!
Richard Simpkin
Oprichter WLWD

“Handwriting is your DNA, It’s your fingerprint that only you can share with others.
Pick up & pen or pencil & write a letter today”

[tx_heading style=”default” heading_text=”Pen vriendin” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]

Als je uit mijn tijd stamt had je wellicht vroeger ook een pen vriendin. Je kreeg destijds ook via school of een project dacht ik een adres toegewezen. Ik weet nog dat ik een meisje uit Frankrijk had en een Spaanse. Het Spaanse meisje stuurde mij ook een gedicht en alleen de 1e regel heb ik onthouden! In het Spaans en ik weet bij god niet of ik het goed uitsprak! Maar ik ben even op Google gaan zoeken en dat zinnetje is dus niet terug te vinden als gedicht, vertaald werd het dit: Ik verleen niets anders dan de haven van de zon… (concedo so i nada , mas puerto del sol). Het klonk altijd wel erg mooi!
Naast gedichten stuurden we elkaar ook foto’s (ja, er was nog geen facebook) zelfgemaakte knutsels en maakten we de brieven mooi met plaatjes uit de Tina en een of ander Pop blad wat ik destijds had.

Ik denk dat ik die Pen vriendinnen een jaar heb volgehouden en daarna verwaterde het contact.

Viking Nederland legt contact

Via Viking Nederland kreeg ik dus ook een adres toegewezen… het is een dame uit Italië en nog wel uit Rome ook! Nou, dat is alvast een leuk adresje voor een eventueel bezoek wink. Hoe spannend, ze heeft ook een website en dus gluur ik even naar de persoon. Maar ja ik ken geen letter Italiaans dus ik ga me niet verdiepen in de teksten en alles wat ze doet, dat komt vanzelf wel via het brief verkeer.

En dan ga je schrijven… oh wat dan? Ja goeie… ik bedoel de meeste mensen weten wel wie ik ben door Social Media, maar hoe ga je nu iemand uit ‘den vreemde’ een leuke brief sturen? Ik heb het dus maar gehouden op een klein voorstel rondje en een soort van introductie wie ze aan de haak heeft geslagen! Hahahaha een oude sok! Nou wie weet zoekt ze juist een kuch ‘ervaren’ vrouw op leeftijd!

Goed, Sonja had deze humor nou ook maar in je brief gebruikt dan had dat mens ook nog wat te lachen gehad. Echter ik probeerde er een heel kunstwerk van te maken, je weet wel zoals de monniken dat vroeger ook deden. Alleen 30 jaar na dato… lees Grafische School, kon ik er geen bal meer van en ik had mij hier dus ff flink op verkeken!

Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

Kalligraferen

Kalligraferen is echt een dingetje en deed ik dit vroeger zo graag in mijn jongere jaren, door mijn schouder en grip is het dus een heel stuk moeilijker geworden. En de eerste paar letters oefenende ik heel wijs even apart op een papiertje. Die waren heel creatief, een nieuw lettertype is gemaakt… bibberitus!

Enfin, daarna gooide ik de handdoek in de ring en dacht ik ga het gewoon doen op mijn eigen manier die ik wel nog kan! Ik denk niet dat ik nu zak voor mijn examen!
Al met al ben ik zeer tevreden over het resultaat en ondanks dat mijn arm vermoeid raakte heb ik volgehouden om te schrijven!

[tx_heading style=”default” heading_text=”De brief” tag=”h2″ size=”24″ margin=”24″ align=”center”]

Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

Nadat de brief klaar was, moest de envelop natuurlijk ook een mooi stukje zijn, want dat is de eerste kennismaking.

Ook hier plakte ik wat stickertjes op en schreef op mijn best het adres op de envelop!

Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

Nou, ik heb het schrijven goed ervaren en zat onder de zwarte vingers van de inkt, maar vond het superleuk! Ik hoop dan Ook snel antwoord te krijgen… ik wacht nog geduldig af!

Oh,… heb je die supercoole zegel gezien! Mijn letter S en het ging perfect! Wat mooi is dat, geeft echt een historisch gevoel weer, mede ook door de schrijfveer en de hele ambiance van het schrijven.

Monnikenwerk, schrijven, brief, kunst, design, viking, creatief, kalligraferen, world letter writing day

Ga jij nu ook het schrijven weer oppakken? Het hoeft geen hele brief te zijn, wellicht leuk om eens een kaartje te sturen! 

En ik hoop dat Post NL weer de prijs van de postzegel gaat verlagen!

Volg je mijn nieuwe Instagram account al? @beautysome.nl

#samenwerking

Like
  Marije
  31 Aug 2018
  5:13am

  Wat een leuk initiatief. Mijn creatieve hart gaat alweer sneller slaan van al die leuke spulletjes 😂😂

  Priscilla
  31 Aug 2018
  5:44am

  Super leuk stukje is het geworden! En herkenbaar: ik vond het schrijven ook een flinke uitdaging. Wilde het ook perfect doen maar dat lukte natuurlijk weer niet. En ik ben het eens dat de postzegels weer een normaal tarief moeten krijgen. Vroeger had volgens mij bijna ieder meisje wel een penvrienden. Stonden ook altijd oproepjes in de tijdschriften enzo. Was erg leuk en leerzaam!

  bychristiana
  2 Sep 2018
  7:55am

  Wat een leuk initiatief zeg! Ik heb vroeger echt honderden (serieus) brieven geschreven. Toen ik 11 was verhuisden we namelijk naar de andere kant van het land en toen moest ik alles en iedereen achterlaten, ook mijn beste vriendinnetje. Toen was er natuurlijk geen facebook of whatsapp, dus schreven we….VEEL! Ik heb die brieven nog steeds trouwens.

Laat een reactie achter!